Безплатна доставка, при закупуването на 2 чанти.
Телефон за връзка с нас 0892 766 833 - Понеделник до Петък от 8:30ч до 17:00ч
||
Магазин Зое лого
Телефон за връзка с нас 0892 766 833
НачалоБлог

Маратонките - удобни, здрави, модерни...

Маратонките са онзи тип обувки предназначени предимно за спорт или други форми физически упражнения. Поради спецификата на дейностите за които са предназначени, при ползването им маратонките са подложени на големи натоварвания. Това е заложено в дизайнът и материалите които се използват за производството им. В последните години поради това, че са удобни, леки и здрави, маратонките биват използвани много и в ежедневието за разходка, шопинг и много други дейности. Реално за децата, тинейджърите, даже и за доста голям процент от възрастните това е основният тип обувка. Терминът маратонки описва вид спортна обувка с удобна, обикновено гъвкава подметка, с лека но здрава горната част, с добро проветрение.

Видове маратонки
В зависимост от спорта за който са предназначени съществуват много видове маратонки със съответните специфики изискващи се от вида спорт:
за тенис - удебелена подметка абсорбираща приземяванията след скок, с подобрена устойчивост към износване причинено от непрекъснато повтарящите се приплъзвания по терена при рязкото спиране и тръгване на спортиста.
за тичане и джогинг - олекотена маратонка с извита нагоре подметка при пръстите и с грайфери осигуряващи добро сцепление с терена. Горната част е обикновенно от плат или друга дишаща материя
за бягане по писта (щпайкове) - максимално олекотена маратонка със специфични метални или пластмасови шипове на подметките осигуряващи максимално добро сцепление с настилката на пистата (тартанът)
за футбол - маратонките за футбол наричани бутонки са с кожена горна част със връзки за здраво пристягане около стъпалото. Въпреки добрите изкуствени кожи, естествената кожа остава най-предпочитаният материал за горната част(саята) заради доброто взаимодействие с кожата на топката. Най-предпочитана от професионалистите е кожата от [[кенгуру]] която е много лека, мека и тънка.
за баскетбол - високи маратонки обхващащи здраво глезена на спортиста.В зависимост от това дали се играе в зала или навън, подметките са от различни материали и с различен грайфер.
за фитнес - олекотени маратонки с много тънка подметка.
за скейтборд - здрави кожени маратонки с удебелен език и масивна твърда подметка.
и за много други видове спорт.

Марки маратонки
По света марките маратонки са хиляди.Едни от най-популярните марки са: Adidas, Nike, Puma, Reebok, Asics, Converse, Ethletic, Fila, Merrell, PF Flyers, Skechers, Vans.
Не всички производители правят маратонките си в стандартизирани размери. Предоставяме ви таблица с размери на 3 от най-търсените марки маратонки в България:

Изборът на маратонки
Хората често подценяват колко е важно да се инвестира в добър чифт маратонки. Те не осъзнават, какви сериозни проблеми е възможно да причинят на краката си след тичане, дълго ходене или друг тип упражнения. Всички маратонки стоейки в магазина изглеждат чудесно, красиви и удобни. Но е и важно след като си ги купим и изминем с тях няколко километра кака ще се чувстваме.
Ето няколко основни правила при избора на маратонки:
- изберете правилният вид маратонка за спорта който ще практикувате.
- изберете точният размер който носите. Не разчитайте на това че ще се отпуснат.
- пробвайте маратонките в края на дена.Ходилото Ви е по-голямо вечер
- носете същият тип чорапи като тези с които ще спортувате.
- когато маратонката е на крака Ви, би трябвало да можете свободно да мърдате всичките си пръсти.
- петата Ви не трябва да се измъква по време на ходене.Добави коментар :
Име:
Коментар: